τοπικά νέα ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λίμνη Σμοκόβου, μια μαγεία δίπλα μας όλες τις εποχές

Στη χώρα των αρχαίων Δολόπων, η καινούργια λίμνη έχει μπει στον χάρτη και αφήνει όμως πολλές καλές υποσχέσεις για το μέλλον για μια γοητευτική συνύπαρξη μέσα στις ψηλές κορφές. Η λίμνη έχει «ανακατέψει» έναν τόπο όπου από τα αρχαία χρόνια ζούσαν μαζί το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και η ορμή των άφθαστων στην τέχνη του πολέμου Δολόπων.

Η λίμνη βρίσκεται κοντά στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ανάβρας και Κτιμένης στα όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Φθιώτιδας και το δρόμο Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου. Η παρουσία της αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής και δημιουργεί νέες προοπτικές αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε με την κάλυψη εκτάσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κτιμένης του δήμου Ταμασίου και Λουτροπηγής του δήμου Μενελαΐδος. Αποτελεί μέρος του συνόλου των έργων Σμοκόβου στα οποία εκτός από τη δημιουργία της λίμνης περιλαμβάνεται: κατασκευή του φράγματος της λίμνης – Υδροηλεκτρική εκμετάλλευση από την πτώση των υδάτων στην περιοχή του Δ.Δ. Λεονταρίου και – Εγγειοβελτιωτικά έργα σε αγροτική έκταση 252.000 στρεμμάτων.

Το τεχνητό φράγμα είναι λιθόριπτο και έχει μήκος 460 μ. περίπου και ύψος 104 μ. Φράζει την έξοδο των υδάτων προς τον ποταμό «Ονόχωνο» και βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. Ν.Α. της Καρδίτσας. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. κ.μ. νερού και η έκταση που καταλαμβάνει σε 9.000 στρέμματα. Υπολογίζεται ότι με τα νερά που θα συγκρατηθούν στον ταμιευτήρα θα αρδευτούν 250.000 στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η έξοδος της σήραγγας μεταφοράς των υδάτων βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου από το Λεοντάρι και 1.120 μ. από τη λίμνη. Οι δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος που κατασκευάζονται προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν το 2007. Η κατασκευή των έργων άρχισε τη δεκαετία του ’80. η πλήρωση του ταμιευτήρα έγινε το 2003.

Λίμνη Σμοκόβου
Λίμνη Σμοκόβου

Η πανέμορφη λίμνη Σμοκόβου

Eνα αξέχαστο οδοιπορικό στην καρδιά των βουνών, σ έναν τόπο τραχύ και συνάμα συναρπαστικό. Οδηγώντας στον καρδιτσιώτικο κάμπο τίποτα δεν σε προϊδεάζει γι αυτό που πρόκειται να συναντήσεις, αν ακολουθήσεις τις ταμπέλες για Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου. Οι γρήγορες ανηφορικές στροφές αφήνουν πίσω την πεδιάδα και αναλαμβάνουν με συνοπτικές διαδικασίες να σε ανεβάσουν ψηλά, εκεί όπου ανάμεσα σε κατάφυτους λόφους, υγρές ρεματιές και συννεφιασμένες ακρώρειες ξεπροβάλλει η γαλάζια πινελιά της νεότευκτης λίμνης Σμοκόβου.

Limni Smokovou Loutra Smokovou
Λίμνη Σμοκόβου

Σμόκοβο: Η «μυστική» λίμνη της Καρδίτσας

Η ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου – Ρεντίνας παρότι έχει ήδη να παρουσιάσει μερικά εξαιρετικά καταλύματα, θεωρείται τουριστικά «παρθένος» τόπος και ίσως αυτό να είναι το μυστικό της ταξιδιωτικής σαγήνης της.

Τα Λουτρά Σμοκόβου και η Ρεντίνα προσεγγίζονται μέσω καλού οδικού δικτύου τόσο από την Καρδίτσα όσο και από τη Λαμία. Σε κάθε περίπτωση οι στροφές θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, ωστόσο άλλου είδους προβλήματα δεν ελλοχεύουν ακόμη και αν προηγηθεί χιονόπτωση, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα επαγρυπνούν για να μην κλείσουν ποτέ οι δρόμοι.